Met ouders

Zorg voor structuur

Zorg voor structuur
Illustratie: OlafdeGroot.nl

Zorg voor structuur

Op school hebben leerlingen een rooster. Ook in de thuissituatie kan een schema helpen om structuur te bieden aan (meerdere)  gezinsleden met verschillende behoeften en gewoonten. 

Niet iedereen heeft een zelfde werkstijl of leerpatroon. De één stoomt liever door, terwijl de ander regelmatig op staat om de benen te strekken. Het is goed om van elkaar te weten wat werkt voor ieder gezinslid afzonderlijk maar ook het beste is  voor het gezin.

Bedenk; het dagritme van de school kan en hoeft niet precies nagebootst worden thuis. Het is misschien wel raadzaam om voor of met elkaar een indeling te maken die past in het eigen huishouden.

Structuur

Op school bewaakt de leraar de aandacht, en verzorgt hij de dagelijkse schema’s. Nu is dat aan jou als ouder. En dat terwijl je als ouder verschillende petten op hebt: denk aan verzorgende, vader, moeder, opvoeder, partner. Je bent bezig met je eigen werk, het huishouden, onderwijsbegeleiding. Daarbij heb je eigen wensen voor je vrije tijd.

Het is dus voortdurend schakelen tussen die verschillende rollen. Zorg voor ritme, structuur voor jezelf en voor je kind, zodat je eigen werk en het schoolwerk wordt gedaan op een manier die voor jullie allebei goed is.

Tips

Terug