Met ouders

Digitale geletterdheid

Op internet stellen educatieve uitgevers hun materialen beschikbaar, zodat leraren en leerlingen ook online verder kunnen. Dan hebben we het over de reguliere vakken.

Maar online is er ook veel inspirerend materiaal voor kinderen te vinden waarmee ze hun digitale geletterdheid kunnen oefenen. Digitale geletterdheid is geen vast onderdeel van het curriculum, maar dat kan veranderen als de Tweede Kamer akkoord gaat met de plannen.

Waar vind je goed materiaal voor het ontwikkelen van digitale vaardigheden? Een aantal tips voor jou als ouder:

Algemeen

InternetHelden
De InternetHelden is een lespakket over online veiligheid en digitaal burgerschap, bedoeld voor tieners (onderbouw vo). Het is gericht op klassikaal gebruik, maar bevat allerlei gesprekstips zodat je er ook aan de eettafel mee aan de slag kunt.

Maken en digidoen

FutureNL
FutureNL biedt scholen allerlei ‘digidoeners’ aan. Daar zijn nu thuisopdrachten aan toegevoegd. De opdrachten, zoals ‘Wees jeselfie’ en ‘Hypermoderne vouwkunst’, kunnen door ouders met hun kinderen worden gedaan, maar veel opdrachten kunnen ook zonder ouders. Ze bestrijken het hele brede gebied van digitale geletterdheid.

Maken
Astrid Poot, ‘maker’ pur sang, noemt het ‘lekker samen klooien’: aan de slag met gereedschap (digitaal en niet-digitaal). Dat kan op school, maar ook thuis – juist thuis. Op ABCmaken.nl van Waag Society vind je ook allerlei maaksuggesties.

Programmeren

Hedy
Felienne Hermans van de Universiteit Leiden stelt kinderen in staat de speciale programmeertaal ‘Hedy’ te leren. Beheers je die taal, dan wordt het ook eenvoudiger de taal Python onder de knie te krijgen.

Bomberbot
Voor veel leerlingen is Bomberbot bekende kost. Bomberbot leert je op een speelse manier programmeren. Normaal moet een school of als ouder ervoor betalen, nu is de online omgeving opengezet voor iedereen.

Scratch
Tal van andere programmeeromgevingen zijn al gratis, en zeer de moeite waard. Zoals: Studio.code.org, ScratchJr en Scratch.

SkillsDojo
Op SkillsDojo vind je zeer toegankelijke uitlegvideo’s en materialen om kinderen tussen 6 en 14 jaar te leren programmeren. Stap voor stap word je wijzer gemaakt.

De creatieve code
Kunst en code combineren? Dan krijg je creatieve code. Deze website bevat een leerlijn over creatieve technologie, gemaakt door kunstenaars in Breda. Er staan allerlei lestips op, waarmee je als gezin aan de slag kunt gaan (als je tijd over hebt).

AI
Wil je kind weten hoe kunstmatige intelligentie (AI) werkt? Deze gratis online cursus maakt je wegwijs.

Nieuws

IDFA
Het IDFA heeft allerlei prachtige jeugddocumentaires vrijgegeven. Ze zijn leerzaam en bieden vermaak.

Terug